2018. december 2., vasárnap

Stephen és Owen King:
Csipkerózsikák


Szép dolog, ha a családtagok segítenek egymásnak a munkában. Azonban, ha szinte minden egyes családtag író, akkor a közös munka gyümölcsét az olvasók is élvezhetik. Nos, a King családban tényleg számos íróval találkozhatunk. Stephen, az apa, Tabitha, az anya, valamint a két fiú, Joseph (írói álneve: Joe Hill) és Owen is írók. Az egyetlen, leánygyermek, Naomi pedig unitárius lelkész.  Joe Hillnek és Stephen Kingnek már jelent meg közös kötete, ezúttal azonban az apa Owennel közösen írt egy hátborzongató történetet.

Mindkét nem képviselői kijelentették már mérgükben, hogy jobb lenne, ha csak férfiak, vagy csak nők népesítenék be a bolygót. Na de vajon komolyan is gondolták ezt? Ha olvasták Kingék Csipkerózsikák c. művét, akkor biztos, hogy nem várják, hogy kijelentésük valóra is váljon. A regényben ugyanis egy különleges kór, az Aurora (a mesebeli Csipkerózsikáról kapta a nevét) bolygónk összes nőjét mély álomba kényszeríti. A férfiakat nem érinti ez a különös kór, ők ugyanúgy térhetnek aludni, mint máskor. A nőket azonban egy különös, pókhálószerű anyag szinte múmiaként körbefonja. Nem ajánlatos azonban feltépni ezt a furcsa burkot, ugyanis az ily módon felébresztett Csipkerózsikák finoman szólva is bal lábbal kelnek, és megölik álmuk megzavaróját.

Egyes nők hamar álomba zuhantak, mások küzdenek az elalvás ellen, s mindent megtesznek annak érdekében, hogy ébren maradhassanak. Azonban jelen van egy nő is Dooling városában, aki képes elaludni, majd ismét felébredni. Ezt a nőt Eve-nek, vagyis Évának hívják. Eve egy női börtönben raboskodik az Aurora ideje alatt, azonban ez sem gátolja meg abban, hogy természetfeletti dolgokat vigyen végbe. Dooling férfi lakosai megtudják, hogy Eve-re nem hat a különös vírus, ezért boszorkánynak tartják és úgy gondolják, hogy az asszony képes visszahozni nőnemű családtagjaikat az álom világából. Dr. Norcross, a börtön pszichiátere, valamint kis csapata azonban más álláspontot képvisel, így a férfiak két táborra oszlanak, s harcba kezdenek. S hogy mi történt eközben a nőkkel? Az csak a két King fordulatokkal teli regényéből derül ki.

Stephen Kingnek nincs szüksége gyilkos bohócokra, vámpírokra vagy elátkozott hotelekre ahhoz, hogy ismét megborzongassa olvasóit. A szörnyetegek nem csak szőrös vadállatok lehetnek, hanem hétköznapi emberek is, akik képesek szörnyű tetteket véghez vinni, ha bizonyítani akarják igazukat. A Csipkerózsikák 700 oldalon keresztül fenntartja az olvasók figyelmét, hiszen tele van izgalommal és váratlan fordulatokkal, s szinte észre sem vesszük az idő múlását olvasás közben. Természetesen King más műveihez hasonlóan most sem csak a rettegés adja a cselekményt, ezúttal is alapos lélekrajzot kapunk a szereplőkről, akik néha annyira valóságosnak tűnnek, hogy szinte kilépnek a kötet lapjairól.

Kellemes kalandozást az álmok mezején.

Szerző: Bookman

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése