2019. március 23., szombat

Tom Clancy:
Vadászat a Vörös Októberre


A Vadászat a Vörös Októberre cím minden bizonnyal sokak számára ismerős, hiszen ez a kötet hozta meg Tom Clancy számára a hírnevet. Ugyanakkor ezt a címet viseli a regény alapján készült mozifilm is, melyben Sir Sean Connery és Alec Baldwin láthatók a főszerepben.


A kötet első fejezetében nyomon követhetjük, amint a szovjet tengerészet gyöngyszeme első alkalommal elhagyja a hazai partokat, hogy részt vegyen egy gyakorlaton. A részben litván származású Marko Alekszandrovics Ramiusz kapitánynak azonban esze ágában sincs részt venni a hadgyakorlaton, ugyanis egy merőben más, merész terv megvalósítása a célja. Magához vette leghűségesebb tisztjeit, akik hozzá hasonlóan kiábrándultak a hazájukban uralkodó állapotokból, s úgy döntenek, hogy az Egyesült Államokba emigrálnak. Jó vendégként nem szeretnének üres kézzel érkezni, ezért ajándékot is visznek magukkal. Ez az ajándék pedig nem kisebb dolog, mint a szovjetek legmodernebb tengeralattjárója, a Vörös Október.

Ramiusz levélben értesítette a Szovjetunió vezetőit tervéről, de ügyesen úgy időzített, hogy titkára csak akkor derüljön fény, amikor már messzire jutott a tengeren. A levél kézhezvételét követően természetesen a szovjetek azonnal megpróbálják kézre keríteni és megsemmisíteni a szökevény hajót. Időközben az amerikai tengerészet is észleli a Vörös Október különös viselkedését. A CIA egyik munkatársa, Jack Ryan rájön, hogy mi lehet Ramiusz terve, s így már - némi brit segítséggel - az amerikai tengerészet is a tengeralattjáró nyomába ered. Megkezdődik a vadászat a Vörös Októberre. Mindkét fél szeretné megkaparintani a hajót, s mindegyiküket más cél vezérli. Egy azonban közös: az amerikai és a szovjet erők nem csaphatnak össze egymással, hiszen az kirobbantaná a harmadik világháborút.

Az amerikaik szeretnék megtartani, s alaposan átvizsgálni a Vörös Októbert, hiszen így betekintést nyerhetnének a szovjet flotta titkos fegyverébe. Azonban egy ilyen hatalmas tengeralattjárót nem lehet egykönnyen eltüntetni, ráadásul a szökési kísérletről mit sem sejtő szovjet legénységgel is kezdeniük kell valamit az amerikaiknak. Ezért, miközben a haditengerészet egységei mindent megtesznek a Vörös Október kézre kerítéséért, addig az elnöknek arra kell megoldást találnia, hogy hogyan tarthatná meg magának a tengeralattjárót.

Clancy regénye vérbeli politikai thriller, tele izgalommal és fordulatokkal, s szinte az utolsó oldalakig tartogat meglepetéseket.

Jó olvasást kívánunk.

Szerző:
Bookman

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése