2019. június 4., kedd

Iain Reid:
Azon agyalok, hogy ennek véget vetek


Iain Reid szerző első könyvének magyar kiadása több szempontból is felkeltette a figyelmemet. Már a borítón uralkodó színek is arra utalnak, hogy izgalmas könyvet vesz kezébe az olvasó. Ráadásul bonyodalmas cselekményre utal a regény címe is: Azon agyalok, hogy ennek véget vetek. Na de mégis minek szeretne véget vetni a történetet elbeszélője? Nem kívánom felfedni a könyv cselekményét, annyit azonban nyugodtan elárulhatok, hogy választ kapunk a kérdésre.

Az izgalmas, titokzatos történetet egy fiatal lány elbeszéléséből ismerhetjük meg. Tovább fokozza a titokzatosságot, hogy főhősünket egyetlen egyszer sem szólítják a nevén, így a kötet végére érve sem tudhatjuk meg, hogy hívják. Az azonban hamar kiderül, hogy nem hosszú ideje él kapcsolatban a rendkívül okos, olykor furcsán viselkedő Jake-kel. Jake és barátnője autóban utaznak, látogatóba indulnak a fiú szüleihez, akik a várostól távol, egy farmon élnek. Az autóút során közelebbről megismerhetjük Jake-et, betekintést nyerhetünk a fiatalok kapcsolatába is. Noha a fiatal lányról már kevesebb információ érhető el, annyi kiderül róla, hogy egy ideje különös zaklató nehezíti meg mindennapjait. A rejtélyes férfi mindig telefonon keresi fel a lányt, s ha nem tud vele beszélni, akkor vagy hangüzenetet hagy a számára, vagy pedig SMS-t ír neki. A lány nem tesz bejelentést a rendőrségen, még Jake-kel sem osztja meg aggodalmait, hiszen semmi sem utal arra, hogy bűntény fenyegetné.

Mikor a fiatal pár megérkezik Jake szüleinek a farmjára, a titokzatos hangulat tovább fokozódik. A fiú szülei - különösképpen az édesanyja - furcsa módon viselkednek, s a szinte túlságosan is tiszta, ugyanakkor régimódi házat is különös légkör lengi be. Hősnőnk felfedezésre indul a szülők otthonában, azonban az itt tapasztaltak csak megerősítik abban a hitében, hogy nincs minden rendben szerelmével és annak családjával. A vacsorát követően a fiatal pár végre visszaindul a városba. Noha időközben egyre sűrűbben esik a hó, még megállnak egy gyorsétteremben, ahol - a hideg idő ellenére - jeges limonádét rendelnek. Míg készülnek a frissítő italok, a névtelen lánynak különös érzése támad a három pincérnőt illetően is. Az italokat a pár már az autóban, útközben fogyasztja el. A kiürült poharakat Jake nem szeretné az autóban hagyni, de a környezetét sem akarja szennyezni, ezért egy mellékúton egy eldugott iskolához hajt, s itt szabadul meg a hulladékoktól. A késői óra miatt az iskola már zárva van, Jake-én kívül csak egyetlen autó, feltehetően az éjszakai takarítást végző gondnoké áll a parkolóban. Jake észreveszi, hogy a kocsi tulajdonosa leskelődött a fiatal pár után, s a fiú dühösen berohan az iskolába. Barátnője egy darabig az autóban vár Jake-re, de mikor a fiú sokáig nem tér vissza hozzá, a lány végül úgy dönt, hogy ő is belép az iskola épületébe. S a történet csak itt válik igazán izgalmassá.

A történetvezetés különlegessége, hogy noha alig néhány óra alatt játszódik le a cselekmény, a visszaemlékezéseknek köszönhetően múltbéli eseményeket is nyomon követhetünk. Tovább bonyolítja a szálakat, hogy az egyes fejezetek között rendőrségi beszélgetéseket is olvashatunk. melyek csak a regény végére érve, s esetleg újra megvizsgálva nyernek teljes értelmet.

Kellemes borzongást kívánok a könyvhöz.

Szerző:

Bookman

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése