2018. szeptember 11., kedd

Benyák Zoltán: Az utolsó emberig


Benyák Zoltán regényét már a fülszöveg leírásában is Stephen Kinghez, a borzongatás királyához hasonlítják. Noha az efféle összehasonlítások nem mindig helytállóak, ezúttal valóban hihetünk a kijelentésnek. Benyák úgy játszik az olvasó érzelmeivel, mintha csak egy hangszer lenne. Olykor a körmünket rághatjuk az izgalomtól, máskor dühöt vagy undort érzünk az ellenséges karakter tetteitől, a szerelmi szálak meleg érezéssel töltik el az olvasót.

A regény történetvezetése egészen egyedi, hiszen hiába van három főszereplőnk - két férfi és egy nő -, mégsem olvashatunk végig ugyanazokról a karakterekről. S hogy mi lehet ennek az oka? A két férfi főszereplő két különböző oldalon áll, egyikük jó, másikuk gonosz. Az utolsó emberig az ő párbajukat meséli el. Van, hogy szó szerint is harcolnak egymással, máskor csupán erkölcsi küzdelem zajlik köztük. Megpróbálják elpusztítani egymást, a rossz igyekszik megrontani a jót, azonban ez nem tűnik könnyű feladatnak. A több évszázadon átívelő történet során főhőseink mindig más és más személy alakjában jelennek meg. Olykor a történelem ismert személyeinek bőrében ismerhetjük meg őket, máskor egyszerű emberekként bukkannak fel. Az egyetlen közös minden korszakban csupán annyi, hogy a felek szemben állnak egymással. Sokszor felbukkan egy rejtélyes vörös hajú hölgy is, aki a legtöbbször meghódítja a pozitív főhős szívét. De a gonosz figyelme őt sem kerüli el.

A regény a késő 16. században, a felfedezések korában veszi kezdetét, és a jövőben zárul le. A hosszú időbeli utazás során ellátogathatunk a szadizmusáról hírhedt De Sade márki kastélyába, nyomozhatunk Hasfelmetsző Jack után a viktoriánus Londonban, betekinthetünk a második világháború sújtotta berlini eseményekbe, de Benyák elkalauzol minket az 50-es évek Budapestjére is. Jelen lehetünk a Kennedy elnök elleni merényletnél, s nem utolsó sorban megismerhetjük, hogy milyennek látja a szerző a jövőt.

Ahogy a történet sem csak egy évszázadban játszódik, úgy a regény sem sorolható be csupán egyetlen műfajba. A történetek nagy része megfelel az aktuális korra jellemző műfajoknak, hiszen olvashatunk itt hajónaplót, klasszikus krimit, háborús beszámolót, de még sci-fivel is találkozhatunk. A Benyák által elképzelt jövő nem csak egy újabb helyszínként szolgál, hanem el is gondolkoztatja az olvasót, hiszen nem is biztos, hogy olyan távoliak és hihetetlenek az ott bemutatott események.

Szerző: Bookman

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése