2018. szeptember 15., szombat



Markus Zusak:
Az üzenet

 
Mi kell ahhoz, hogy segíthessünk másokon, mások életében hatalmas változásokat okozhassunk és javíthassuk nézeteiket vagy akár körülményeiket?
Emberfeletti erőkkel kell rendelkeznünk, hogy képesek legyünk ilyen különleges tettekre, igaz? Markus Zusak egy egyszerűbb választ ad minderre.
 
Átlagemberből is válhat szuperhős, hiszen a szívjóság szuperképesség.
 
Ed Kennedy egy fiatal 19 éves srác, aki Sydney-nek egy szegényebb részén lakik, mindennapi betevőjét taxizásból keresi meg és van egy lakótársa, a 17 éves kutyája, Kapus. Életét nagyon egyszerűen éli, egyetlen szórakozása, három barátjával kártyázik esténként, Marvval, Ritchivel és Audrey-val, akibe reménytelenül szerelmes.
Történetünk kezdetén egy bankrablásba keveredik a négy barát, a helyzet komolysága ellenére viszont komikus fordulatot vesz az egész, köszönhetően a feladatra alkalmatlan bankrablónak és Ed váratlan hősiességének végül megakadályozzák a bűncselekményt.
A következő hetekben Edet hősként élteti a sajtó, néhol enyhe túlzásokkal. Ez nem is hozza lázba, hiszen továbbra sem változott semmi, egy átlagos srác maradt.
A rabló, miután elítélték halálosan megfenyegeti Edet, ami már jobban felkelti figyelmét és aggódni kezd. Ezen nem segít, hogy egy furcsa levelet kap, pontosabban egy ász kártyát, amire 3 cím van írva. Eleinte nem tudja, mit kezdjen vele, ezért első gondolatból eldobni kívánja, de inkább utána jár a címeknek. Innen indul különleges küldetése fiatal hősünknek, minden címnél más feladat vár rá és minden küldetésnek más üzenete van. Különböző akadályokkal kell szembenéznie mind magánéletében, hiszen barátai úgy vélik, elhanyagolja őket, mind küldetésében, mivel néha a segítség nagy áldozatokkal jár, és nem mindig tudja azonnal, hogy mit tegyen. Mindez nem tántorítja el a feladattól, fanatikusa lesz a küldetések teljesítésében, folyamatosan formálja jellemét és élvezi, hogy hasznosnak érezheti magát.
 
A történet sok váratlan mozzanatot tartalmaz, nagyszerű és néhol szarkasztikus humorral van ötvözve, emellett sokszor különös figyelmet igényel az olvasása, mivel előszeretettel kalandoztatja el az olvasót az író a figyelemelterelő kis kitérőivel és főszereplőnk váratlan gondolataival. Ez a kis játékos trükk viszont mosolyt csal arcunkra, ezzel is nagyon élvezetessé téve fogyasztását eme nagyszerű történetnek.
 
Fiatalok figyelmébe különösen ajánljuk, mivel rengeteg őket érintő problémák is felmerülnek, így könnyebben beleélve magukat a főszereplő helyzetébe, de érettebb korosztályoknak is egyaránt kellemes időtöltést ígér, mivel az üzenete a műnek mindenkihez szól:
,,Egy apró jó cselekedet is elég lehet ahhoz, hogy szebbé tehessük mások életét.”
Szerző: Kenta úr

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése