2018. november 25., vasárnap

J. R. R. Tolkien:
A szilmarilok


J. R. R. Tolkien művei közül A hobbit és A Gyűrűk Ura c. regények a leghíresebbek, azonban nem csak ezekben a kötetekben olvashatunk Középfölde történetéről, hiszen A szilmarilok c. mű egyes elbeszélései is itt játszódnak. A kötet nem egy összefüggő regény, hanem több történetet tartalmaz, melyekből megismerhetjük A hobbit és A Gyűrűk Ura előtt zajló legfontosabb eseményeket.

Tolkien bevezet minket világa teremtésébe, megmutatja, hogy hogyan jött létre Valinor (az Áldott Birodalom) és Középfölde. Megtudhatjuk, hogy kik azok az ainuk, valák és maiák, hogyan születtek a tündék, a törpök, az emberek és az orkok. Mindezek mellett több királyság és város történetét, tragédiáját is nyomon követhetjük, melyekre a fent nevezett regényekben csupán utalást tett a szerző. S nem utolsó sorban a szilmarilokkal is megismerkedhetünk. 

De mik is azok a szilmarilok? Röviden: a tündék legszebb ékszerei, melyeket Fëanor készített el. Azonban a sötét úr, Melkor, akit Morgoth-ként is emlegetnek, elrabolta a köveket. Megtudhatjuk, hogy milyen módokon próbálták megszerezni a köveket a különböző népek, s hogy mi lett azok végleges sorsa.

Számos olyan szereplővel is találkozhatunk, akiket már ismerünk A hobbit és A Gyűrűk Ura c. regényekből. Fény derül a szépséges Galadriel múltjára, mind a szomorú, mind a vidám eseményekbe betekintést nyerhetünk. Tolkien egyik legszebb, ugyanakkor legszomorúbb történetét, Beren és Lúthien tragédiáját is tartalmazza a kötet. Kiderül, hogy miért és hogyan érkezett Középföldére az öt mágus, s hogy miért a Fehér Saruman lett a vezetőjük. A kaland kedvelői arról is olvashatnak, hogy hogyan alakult Húrin gyermekeinek sorsa, s hogy mily módon vetett életükre árnyékot egy még Smaugnál is rettenetesebb sárkány. Azonban nem csak a jók, hanem a rosszak múltjába is betekintést nyerhetünk. Találkozhatunk Sauronnal, aki még nem Mordor sötét ura, hanem a hatalmas Morgoth szolgája, s megtudhatjuk, hogy milyen kapcsolat fűzte a tündékhez.

A kötetben mindenki találhat a számára érdekes olvasnivalót, hiszen van itt szerelem, háború, kaland, tragédia, valamint teremtéstörténet és mitológia is. Elsősorban azoknak ajánljuk a könyvet, akik szeretnék még közelebbről megismerni Középfölde formálását, de azok számára is érdekes lehet, akik még csak most kezdik az ismerkedést Tolkien varázslatos világával.

Kellemes kalandozást kívánunk.

Szerző: Bookman

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése