2018. október 22., hétfő

Drónharcos

Brett Velicovich elit katona és Christopher S. Stewart újságíró közös könyve a modern kor háborújáról szól. Az igaz történetet elmesélő regény főszereplője a kötet társszerzője, Brett. Brett azok közé az amerikai fiatalok közé tartozik, akiknek élete teljesen megváltozott a 2001. szeptember 11-i terroristatámadás következtében. A fiú rájött, hogy a terror ellen szeretne harcolni, s egyetemi tanulmányait félbeszakítva csatlakozott a sereghez.

Különleges kiképzését kimagasló eredményekkel teljesítette. Az amerikai hírszerzés katonájaként eleinte a Közel-Keleten teljesített szolgálatot. Brett elbeszéléséből megtudhatjuk, hogy bázisukból, a Kasztniból drónokat indítottak útra, melyek segítségével a magasból, észrevétlenül követhették és
azonosíthatták a célszemélyeket, bizonyos körülmények között akár rögtön meg is semmisíthették őket. Azonban ha nem volt lehetőség a drónokon található rakéták kilövésére, akkor akcióba léptek kommandósok, akik legtöbbször rövid időn belül rajtaütöttek a terroristákon. Brett bemutatja a hosszadalmas munkát, ami megelőzte az ilyen rajtaütéseket. Megtudhatjuk azt is, hogy melyik ismert terroristák nyomra kerítésében vett részt, ki volt az, akit évekig kerestek, s ki került viszonylag gyorsan a hadsereg karmai közé.

Brett nem csak a szolgálati, hanem a a magánéletébe is betekintést enged. Elmeséli, hogy hogyan viszonyultak barátai és hozzátartozói a hosszú távollétekhez. Brett nem csak az életét és testi épségét tette kockára hazájáért, hanem családjához, barátaihoz és szerelméhez való kapcsolatát is. S hogy létezik-e kiút Brett számára ebből az ördögi körből? A regény végén erre is fény derül. Ahogy arra is, hogy a katonai célokon kívül még milyen módon segíthetek a drónok az emberek munkáját.

A kötetet nem csak a háborús regények kedvelőinek ajánljuk, hanem azok számára is, akik szeretnek emberi sorsokról, hihetetlennek tűnő, mégis igaz történetekről olvasni.

Szerző: Bookman

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése