2018. szeptember 4., kedd

Harangszótól harangszóig


Jurisics Miklós neve minden kőszegi és Kőszeg környéki számára ismert. Mindannyian tudjuk, hogy a vezetése alatt álló csaptok milyen hősiesen álltak ellen Szulejmán hadának, mikor a török megpróbálta bevenni a kőszegi várat. Noha az események széles körben ismertek, eddig nem született regény a kőszegi hősök tetteiről. Azonban végre a kezünkbe vehetjük Kapa Mátyás regényét, s visszautazhatunk a múltba.
Kapa regénye nem száraz beszámoló, hanem egy igazán kalandos történet, amiben olvashatunk szerelemről, hűtlenségről és árulásról, s nem utolsó sorban bátorságról. Az 1532. nyarán történt eseményeket egyrészt valós szereplőkön keresztül, másrészt a szerző által megalkotott karakterek élmenyei alapján ismerhetjük meg. A történet nem csak az ostrom eseményeit mutatja be, hanem olvashatunk az ahhoz vezető lépésekről is. Megtudhatjuk, hogy milyen állapotok uralkodtak a kettészakadt országban, s hogy mi zajlott a város vezetésében.

Ahogy időben sem egy konkrét év alatt zajlik a cselekmény, úgy a helyszín sincs a - tökéletes pontossággal megfestett - város falai közé szorítva. Megismerhetjük egy szegény szerdahelyi szolgálólány családját is, és megtudhatjuk, hogy milyen hatással volt a török közeledte a környező falvakban élőkre. Az egyik legkülönösebb sorsú szereplő pedig a közeli Tömörd nevű község szülötte. Akinek pedig ez sem elég, az elhagyhatja a történelmi Magyarország területét is, hiszen a Szulejmánhoz és Ibrahimhoz követként érkező Jurisich Miklóst egészen Isztambul gyönyörű városáig követhetjük.
A regényben leírtak hitelességét a kötetben is olvasható korabeli forrásanyagok is alátámasztják.

Nem csak a környéken élők számára ajánljuk meleg szívvel ezt a „kortárs Egri csillagokat.”.

Szerző: Bookman

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése