2018. szeptember 19., szerda

Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

 

Auschwitz hosszú évek óta újra és újra előkerül a filmek és a könyvek világában is. Noha különböző szemszögekből nyerhettünk már betekintést a tábori eseményekbe, Heather Morris regénye mégis képes újjal szolgálni, hiszen egy eddig a háttérben élő személy története elevenedik fel előttünk a kötet lapjain.

Ahogy a címe is sugallja, a könyv lapjain egy olyan férfi történetét ismerhetjük meg, aki a koncentrációs táborba érkező zsidókat a kezükre tetovált számsorral jelölte meg. Ennek ellenére, nem kell azt gondolnunk, hogy rossz ember volt, hiszen nem igazán volt más választása. Ráadásul, ha nem ő végzi el ezt a feladatot, akkor lett volna helyette más. Azonban így a zsidó származású Lale Sokolov bizonyos fokú tiszteletre tett szert, melynek köszönhetően kevésbé rossz - de továbbra sem jónak mondható - körülmények között teltek a napjai a lágerben. Lale nem csak tetoválóként dolgozott, hanem szinte csempészi feladatokat is ellátott. Külsős kapcsolatai révén olyan számunkra hétköznapinak tűnő dolgokat juttatott el a többi fogolyhoz, amik számukra szinte a luxust jelentették.

Az élet azonban Lale számára is ugyanolyan bizonytalan, mint a többi fogoly számára. Nem tudja, hogy meddig végzi a munkáját, sem azt, hogy mi történt a családjával. Bizakodva várja a második világháború végét, és azt, hogy végre felszabadítsák a foglyokat. Barátságot köt rabtársaival is, s igyekszik megkönnyíti az ittlétüket. A kínok és bánat közt Lalénak azonban kijut az örömből is, hiszen a táborban megismerkedik Gitával, s a fiatalok egymásba szeretnek.

S hogy kitart-e a szerelmük a háború végéig, azt csak a regényt elolvasva tudhatjuk meg.

Lale története nem az írónő fejében született meg, az itt leírt események valóban megtörténtek. Morris sokat beszélgetett az idős Laléval a háborús élményeiről, s az emlékek alapján megszületett a regény is. A történet nem ér véget a háború befejezésével, hiszen megtudhatjuk, hogy mi várta Lalét a szülővárosában, s hogy milyen további akadályokkal kellett szembenéznie.

A tragikus eseményeket elmesélő történetet azok számára ajánljuk, akik mélyebb mondanivalóval bíró, elgondolkodtató könyvet szeretnének olvasni, s akik Laléhoz hasonlóan sosem veszítik el a reményt.

Szerző: Bookman

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése