2018. szeptember 22., szombat

Oda-vissza: Két hobbit meséje Bookman tollából

 

Szeptember 22. jelentős dátum Középfölde történelmében, hiszen e napon ünnepli születésnapját két aprócska hobbit. Zsákos Bilbó a harmadkor 2890., unokaöccse, Zsákos Frodó pedig a 2968. esztendőben látta meg a napvilágot. A mai napon e két megyefi tetteiről emlékezünk meg.


Frodó (Elijah Wood) és Bilbó (Martin Freeman)

  
Bilbó uraság történetét J. R. R. Tolkien A hobbit, vagy: Oda-vissza c. regényéből ismerhetjük meg. Mielőtt azonban mesélnénk a kis hobbit és a törpök, no meg a mágus kalandjairól, először érdemes megemlítenünk, hogy hogyan született meg maga a regény. Tolkien tanárként dolgozott, s miközben dolgozatokat javított, a kezébe akadt egy üres oldal. Erre a papírdarabra írta fel a regény híres kezdőmondatát: Élt egyszer egy földbe vájt üregben egy hobbit.”* S hogy honnan került nyilvánosságra ez az anekdota? Maga Tolkien professzor számolt be az eseményről egy levélben, melyet a híres brit költőnek, W. H. Audennek címzett. Tolkien eredetileg gyermekei számára írta a mesét, nem gondolta, hogy végül ilyen sikeres lesz. De térjünk vissza Zsákos úrhoz.

Zsákos Bilbó napjai békésen teltek, míg nem egy nap megjelent háza előtt Gandalf, a szürke mágus. Azonban ez nem egyszerű baráti látogatás volt, hanem inkább meghívó egy kalandra. Gandalf segíteni akart 13 törpnek, akik elhatározták, hogy visszahódítják otthonukat Erebort, amit elfoglalt a gonosz sárkány, Smaug. E veszélyes küldetéshez azonban szükség volt egy betörőre is, aki képes észrevétlenül megközelíteni a sárkány barlangját. Gandalf pedig úgy gondolta, hogy Bilbó erre a legalkalmasabb személy.

Így hát - némi vonakodás után - Bilbó csatlakozott Tölgypajzsos Thorinhoz és társaihoz, s megkezdték hosszú utazásukat Ereborhoz. Küldetésükben segítségükre volt Elrond, a völgyzugolyi tündék bölcs vezére, valamint az óriási méretű sasok, és Beorn, a bőrváltó is támogatta őket. Azonban akadtak olyanok is, akik hátráltatták a törpöket. Útközben ostoba trollok és beszélő farkasok támadtak rájuk, meggyűlt a bajuk a ködhegység koboldjaival is, a Bakacsinerdőben pedig óriási pókok kívántak rá a törphúsra. Mindennek a tetejébe a Bakacsinerdő ura, Tündekirály is foglyul ejtette őket. S hogy ennyi viszontagság után sikerül-e a törpöknek visszaszerezni Erebort, az csak a regény végén derül ki.

Zsákos Frodó történetéről már A Gyűrűk Ura c. regényben olvashatunk. Érdekesség, hogy noha a történet három kötetben jelent meg (A Gyűrű Szövetsége, A két torony, A király visszatér), és a cselekmény öt könyvből áll, Tolkien mindig is egy regénynek tartotta A Gyűrűk Urát.
 
Tölgypajzsos Thorin társasága
S hogy hogyan került a történet középpontjába Frodó? A törpökkel való kalandja során Zsákos Bilbó szert tett egy varázsgyűrűre, mely képes a viselőjét láthatatlanná tenni. Gandalf azonban rájön, hogy nem egy közönséges gyűrű került a hobbithoz, hanem az Egy Gyűrű, melyet a gonosz úr, Sauron kovácsolt Mordorban. Noha Sauront legyőzték, nem tudták elpusztítani. Frodó azt a feladatot kapja, hogy vigye el a Gyűrűt a már fent említett Elrond úrhoz, ahol majd egy különleges tanács dönt a továbbiakról. Útközben Frodó is rengeteg kalandot él át, hiszen Sauron szolgái a nyomában vannak, ráadásul az Öregerdőben még a fák is megtámadják. Szerencsére nem maradt magára, hiszen útján elkíséri őt három barátja, s egy különös idegen, bizonyos Vándor is vele tart, ráadásul a rejtélyes Bombadil Toma többször is kihúzza a csávából.

A völgyzugolyi Elrond házában végül úgy döntenek, hogy a Gyűrűt vissza kell vinni Mordorba, és bele kell vetni a Végzet Katlanában, hiszen csak ott lehet megsemmisíteni, ahol kovácsolták. Frodó vállalja, hogy elviszi a Gyűrűt, de nem kell egyedül végigjárnia az utat Mordor fekete földjéig. Megalakul a Gyűrű Szövetsége, melynek tagjai Zsákos Frodó, a Gyűrűhordozó; Gandalf, a mágus; Legolas, a Tündekirály fia; Gimli, Tölpajzsos Thorin rokona; Aragorn, a Dúnadán; Boromír, a gondori harcos; s nem utolsó sorban három hobbit a megyéből: Csavardi Samu, Frodó kertésze; valamint Tuk Peregrin és Borbak Trufiádok (ismertebb nevükön Pippin és Trufa).

A Szövetség útját nehezíti, hogy Saruman, a mágusok rendjének vezetője immár Sauront szolgálja, s szeretné magáénak tudni a Gyűrűt. Eközben Sauron seregei is támadást indítanak Középfölde szabad népei ellen, így hőseink sem maradnak ki a csatából. Útközben találkoznak Galadriellel és Celebornnal, a lórieni tündék vezetőivel, megismerkednek a lovasnép királyával, Théodennel, szemtanúi lesznek a fapásztor entek erejének, s megpillanthatják Minas Tirith hófehér falait is.

Azonban nem csak Sauron ocsmány katonáival, az orkokkal kell szembenézniük. Sauron leghűségesebb szolgái, a gyűrűlidércek újra és újra lecsapnak, a gyanús viselkedésű Gollam is megpróbálja ellopni Frodótól a Gyűrűt, és a hatalmas Banyapók sem nézi jó szemmel, ha valaki megpróbál keresztülsétálni az otthonán. Gandalfnak ráadásul egy olyan lénnyel is meg kell küzdenie, akit Sauron egykori gazdája, Morgoth teremtett évezredekkel korábban.

A Gyűrű Szövetsége

Noha A hobbitot Tolkien eredetileg gyermekmesének szánta, nem csak az apróságok lelhetik örömüket a történetben, hiszen ugyanolyan szórakoztató a regény a felnőttek számára is. A Gyűrűk Ura hangvétele már komolyabb, mint A hobbité, nyelvezete is kifinomultabb, azonban ez a regény is kellemes kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára. Christopher Lee, Saruman filmbéli megformálója például minden évben újra elolvasta a regényt. Ha nem is jut rá időnk évente, de érdemes néha ismét levenni a polcról Tolkien remekműveit.


* Gy. Horváth László fordítása


Szerző: Bookman

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése