2018. szeptember 26., szerda

Dan Millman: Szókratész utazásai

 
  Vannak élethelyzetek, amikor azt gondoljuk életünk értelmét vesztette, vagy életünkből vesztettünk el mindent, ami fontos és nincs miért tovább élni, hanem egyszerűen feladnánk küzdelmeinket. Ez a kalandos regény pontosan ennek az életcélnak a kutatásáról szól, hogy életünk értelmet nyerhessen. Ezenkívül, hogyan válik egy fiú férfivá, majd a férfi igazi harcossá, és bizonyítja, hogy az egyetlen, aki legyőzhet minket, az saját magunk vagyunk.
,, Még egy isten sem változtathatja vereséggé annak az embernek győzelmét, aki önmagát győzte le.”   - Buddha
Ha megbékélsz magaddal, akkor nincs senki, ki legyőzhet.
Főszereplőnk A békés harcos útjából megismert különös bölcs, Szókratész, akinek mesterré válásának történetét követhetjük, ennek ellenére ez sokkal több egy előzménytörténetnél.
 
  Szergej Ivanov (Szókratész) története a XIX. század végén és a XX. kezdetén játszódik az akkori Orosz Birodalom területén. Kiskorában katonák választják el családjától és fiatal korától kezdve harci kiképzésben részesül a kozákoktól. Hamar felfigyelnek képességeire a tapasztalt kozákok közül, ezért elitkiképzésben részesítik, hogy magasabb célokat szolgáljon. Ellenlábasai is akadnak itt viszont, akik minden áron hátráltatni próbálják fejlődését verésekkel és kiközösítéssel. Egy különös látogató azonban mindent felrúg az életében. Valódi nevén szólítja, feltárja valódi származását és egy kincsről mesél Szentpétervár közelében. Ennek hatására felismeri a kozák lét nem való számára és elszökik a táborból, menekülése közben élete is veszélybe kerül. Néhány év utazást követve eljut Szentpétervárra, ahol sikeresen feledteti múltját, a kisebb vagyonnal, amit megtalált Amerikába szeretne minél hamarabb költözni, hogy teljesen új életet kezdhessen, de bizonyos körülmények hátráltatják, emiatt türelmesnek kell maradnia. A sok várakozás viszont végül nem fizetődik ki, hiszen váratlanul kerékbe törik álmait és életét. Bosszúvágya tartja életben kizárólag. Spirituális utazása innen indul, tanítókat keres, hogy megfelelő képzésben részesüljön. Eközben válik ő maga is harcossá, ráeszmél célja felesleges és új világképet formál, miközben mi különböző kultúrákat ismerünk meg általa és látjuk fejlődését a kihívásai leküzdése során. Egy érdekes tény viszont újra értelmet ad életének és mindenáron követi célját, hogy hibáit végleg feledtethesse és egy jó cselekedettel végleg egyensúlyt hozzon lelkivilágába.
  Egy igazi remekműről beszélünk, bárkinek bátran ajánljuk, aki egy kis izgalmas kalandra vágyna, és szereti a fordulatokat. Néha rengeteg érzelemmel dúsul a cselekmény, gyakran együtt érzünk hősünk nehéz helyzeteivel. Az izgalmak soha nem hagynak alább, még a legnyugodtabb pillanatokban is folyamatosan azt fogjuk érezni, tudni akarjuk, mi történik ezután. Megismerhetjük mi a jó, mi a rossz, ezenkívül nagyon sok erőt adhat annak is, aki hasonlóan úgy érzi, nem tudja mi az értelme az életének és hogyan keresse azt. Egy igazán jó spirituális utazás, a harc művészetének legmagasabb formáinak és a valódi belső békének lehetünk tanúi. Kellemes időtöltést kívánunk!
 
Szerző: Kenta Úr

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése